WhatsApp
Yükleniyor...

Metaverse nedir ? Metaverse arsa nasıl alınır ?

Yazılarımız ve Makalelerimiz.

Anasayfa Blog Metaverse nedir ? Metaverse arsa nasıl alınır ?
23 Mart 2022, 22:43 0 Yorum 686 Okuma

METAVERSE NEDİR?

“Meta-evren”in kısaltması olan metaverse, gerçek ve sanalın bir bilim kompu vizyonunda birleştiği ve insanların değişik cihazlar arasında hareket etmesine ve sanal bir ortamda etkileşim kurmasına izin verilen dijital bir dünya. Pratik anlamda, artırılmış ve sanal gerçeklik ürün ve hizmetlerini ifade ediyor.

Terim; insan topluluğunun avatarlar biçiminde etkileşime girebileceği, fiziksel gerçekliğe paralel bir siber uzayı belirtiyor. Konsept, yazar Neal Stephenson yönünden 1992 bilim kompu Romanı “Snow Crash”de meydana atılmış. Paylaşılan online alan da fiziksel, artırılmış ve sanal gerçekliğin birleştirilmesini ifade eder. Teknoloji blog’u Verge ise, metaverse’in kısmen istikbal amacıyla bir rüya ve kısmen de halihazırda devam etmekte olan değişiklıklari kapsüllemenin bir yolu bulunduğunu söylüyor.

Bazı video oyunu toplulukları, Roblox (çocuklar ve gençler yönünden yaratılan sonsuz oyunu sahibi olan bir platform) ya da Fortnite gibi, meta-evrenlerin tohumlarını esasen yarattılar. Hatta nisan ayında Fortnite’ta avatar olarak karşımıza gelen rapçi Travis Scott’ın verilen beş sanal konseri 12 milyondan çok oyuncu takip etti.

NE ZAMAN HAYATA GEÇER?

Facebook Reality Labs’ı yöneten Andrew Bosworth, “Bu ürünlerin çoksı fakat önümüzdeki 10 ila 15 sene içerisinde tamamiyle yaşama geçirilecek” diyor. Ve Snow Crash tipi bir online dünyayı çalışır duruma getirmek amacıyla üstesinden gelinmesi gereken çoksı teknik engel bulunduğunu belirtiyor.

METAVERSE ARSA SATIN ALAN SAYISI ARTTI

Bitcoin, NFT ve Metaverse derken gerçekliğin ve sanalın birbirine girdiği görülmemiş bir dijital evrende süratle ilerliyoruz. Bu evrende süre geçirenlerin odağında ise son günlerde sanal oyun platformu MANA'da meta araziler satın alabilmek var.

Michael Gord da meta araziler konusu ile ilgili çevresinin pek de beklemediği bir parlama gösterdi.

Michael Gord, 2012'de “Bitcoin'in Yükselişi ve Düşüşü” başlıklı Wired makalesini okudu. Altı aylık yoğun bir tetkikdan sonra, Bitcoin'in evrendeki en heyecan verici teknoloji bulunduğuna karar verdi. O taktirdekin beri Gord, blok zincir teknolojisinin ve kripto para birimlerinin toplu olarak benimsenmesini süratlendırmaya odaklandı, fakat bu her vakit basit olmadı.

Gord, Insider'a verilen bir röportajda, “Tüm eksper kariyerim süresince arkadaşlarım, ailem ve herkes deli bulunduğumu söyledi” diyor.

TARİHİ YERLER METAVERSE'DE SATIŞTA

ABD’de sanal emlak şirketi Metaverse Group, SuperWorld adlı bir sanal alış veriş mağazasına yatırım yaptı. Ancak SuperWorld adlı platformda öne gelen tarihi yapıların satış fiyatları ise ilgi çekti.

1 milyon dolara yatırım oluşturulan SuperWorld adlı platformda Central Park’tan Eyfel Kulesi’ne, Çin Seddi’nden Gize Piramitleri’ne kadar çoksı tarihi ve mühim yapı ve alan kripto para ile satın alınabiliyor. SuperWorld’un internet sitesine bakıldığında ise Dünya haritası dijital olarak görülürken, artırılmış gerçeklik özelliğinin de varbulunduğu görülüyor.
Platformun internet sitesinde öne çıkarılan yerler arasında Türkiye’den de tarihi bir yapı var. SuperWorld’ün öne çıkardığı tarihi yapılardan biri de SultanAhmet Camisi oldu. Bu haberin yazıldığı sırada 0.1 Ethereum’a (aşağı yukarı 334 dolar) satışta olan SultanAhmet Camisi’ni satın alabilmek amacıyla ise uyumlu cüzdan gerekiyor.

Ancak sitede daha değişik konumlara bakıldığında Türkiye’den diğer tarihi yapıların da satışta bulunduğu görülüyor. SultanAhmet Camisi’nin anında yanındaki Ayasofya Camisi’nin 100 Ethereum’a (334.396 dolar) satıldığı görülüyor. Öte yandan platformdaki diğer noktaların da 0.1 Ethereum’a satışta bulunduğu görülürken Türkiye’de Ayasofya Camisi’nin en çok fiyata satışta bulunduğu kayıtlara geçti.

FACEBOOK, META OLDUĞUNDAN BERİ DAHA ÇOK REVAÇTA

Bir vakitların niş metaverse arazi satın alma ve satma fikri, Facebook'un kurumsal ismini Meta olarak değiştirmesi ve değiştirilemez tokenlerdeki patlama nedeniyle son günlerde daha bilinen duruma geldi. Sanatçıların performans gösterebileceği, markaların reklam verebileceği ve işletmelerin toplantılara ev sahipliği yapabileceği metaverse arazileri son günlerde rekor prosedür hacimleri gördü.

DappRadar'a göre, yalnızca geçtiğimiz hafta, sandbox (SAND), CryptoVoxels ve Somnium Space dahil olmak üzere NFT'ler olarak 100 milyon dolardan çok metaverse arazisi satıldı.

Tokens.com'a yüzde 50 hissesini 1,7 milyon dolara satan Gord'un firması Metaverse Group, geçtiğimiz hafta 2,43 milyon dolara bir dijital arazi satın aldı. Aynı hafta, bir diğer sanal arazi arsası, oyna-kazan platformu olan Axie Infinity'de 2,3 milyon dolara satıldı.

SANAL ARAZİLERE NİÇİN MİLYON DOLARLARA SATILIYOR?

Sanal gayrimenkul yatırımlarındaki ani patlama, çoksı yatırımcıyı spekülatif ve sürdürülemez olarak etkiliyor, fakat Gord, trendin şimdilik çok yeni bulunduğunu ve sanal arazi satın almanın, internetin ilk günlerinde bir internet sitesinin piksellerini satın alabilmekla nerdeyse eşdeğer bulunduğunu söyledi:

“Reklam kısmı yerine, o kısmın sahipliğini aslında satın alabilseydiniz ve Facebook ya da evrendeki aslında baskın ağlar olmaya devam edecek internet sitelerinden gayrimenkul satın alabilseydiniz bu paha biçilemez olurdu.”

Gord, bu kısmı 2017'deki ilk madeni para arzı çılgınlığı esnasında keşfetti, fakat teknolojinin o sırada olgunlaşmamış olması nedeniyle bu alanda çalışmayı erteledi. 2020'nin başlarında, pandeminin insanları vakitlarının çoksını online geçirmeye nasıl yönlendirdiğini gören Gord, MANA'yı aşağı yukarı 2 sentten satın almaya başladı. New York'ta cuma öğleden sonra 4.2 dolardan prosedür gören token, CoinGecko fiyatlandırmasına göre geçtiğimiz ay yüzde 34 ve geçtiğimiz seneye göre de yüzde 4.493 arttı.

Gord, Facebook, WeChat ve WhatsApp'ı geride bırakarak dünyanın en kıymetli sosyal ağı olmak amacıyla iddialı bir duruş sergiliyor; zira onun keşfi yalnızca bir etkileşim aracı olarak fonksiyon görmeyecek. Gord, bu yeni alan amacıyla şunları söylüyor:

“Metaverse'de moda şovları, konserler ya da konferanslar yapıyorsak, bu kısa vadede on binlerce insanı çekecek. Orta ve uzun vadede, on milyonlarca insanın bu tecrübelere imza atması uygun bir ihtimal.”

30 KAT ARTIŞ YAŞANDI

Gord, Decentraland'da kullanıcı adedinin sene başında 16.000'den kasım sonucunda 30 kattan çok artarak 384.000'e çıktığını gördü.

Gerçek dünyaya yatırım yapan ticari gayrimenkullerde bulunduğu gibi Gord ve ekibi, rastgele bir dijital mülk amacıyla öneri vermeden evvel konumunu, yaya trafiğini, kent merkezine yakınlığını, prosedüriş prosedürlerin değerini ve arsaların boyutunu değerlendiriyor.

Şirket, metaverselerde daha çok moda şovu düzenlemeyi ve NFT giyilebilir ürünlerini sergileyebilecek mavi çipli markalara alanlar kiralamayı planlıyor: “Her gün kiralama konusu ile ilgili bize ulaşan yüzlerce insan var.”

Gord, “Metaverse'deki potansiyelin 16 ayda 200x bulunduğunu düşünüyorum. Yani, bu en az internet kadar büyük olmalı.”

Immutable Holdings CEO'su Jordan Fried, Insider'a “Bu bir balon mu? Kesinlikle. Herhangi bir konut balonu gibi bir balon” diyor. Ve sözlerine şu şekilde devam ediyor:
“Bir NFT olmasa bile birinin Roblox oyununda sanal bir Gucci çantası amacıyla 4.000 dolar harcamaya hevesli olması mantıksız görünmemeli. Roblox'ta çok çok vakit harcıyorsanız, gerçek hayatta bir Rolex ya da Gucci çantası takmak gibi statü gösteren güzel bir eşyayı aslında istersiniz.”

METAVERSE EVRENİNE DOKUNMA DUYGUSU GELİYOR

Artık Meta çatısı altına giren Facebook, metaverse’nin geleceğini araştırırken, aynı taktirdeki onu seçenek bir dünya halina getirmek amacıyla daha çok vasıta ve ekipman geliştirmeye çalışıyor. Son olarak giyildiğinde kullanıcıların bu seçenek evrendeki şeylere dokunmasını sağlayacak dokunsal bir eldiven üstünde çalıştığını duyurdu.

Meta, “Sanal evrende gerçek evrendeki kadar hünerli olamayız” itirafında bulunsa da bu eldivenlerle bu hali değiştirmeye çalışıyor. Bilgisayarın kullanıcının el faaliyetlerini anlamasına ve yansıtmasına yardımcı olurken, eldivenler bunun dışında basınç, doku ve titreşim gibi şeyler amacıyla bir dizi karmaşık, nüanslı duyumlar üreterek kullanıcıya tecrübe gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Meta, kullanıcıların eldivenle yaşayacakları tecrübesi şu şekilde özetliyor: “Ultra gerçekçi 3D avatarla sanal bir 3D bulmaca üstünde çalıştığınızı hayal edin. Masadan sanal bir yapboz parçası aldığınızda, parmaklarınızın hareketini otomatik olarak durdurur ve elinizde bulunduğunu hissedersiniz. Parçayı daha yakından incelemek amacıyla tutarken kenarlarının keskinliğini ve yüzeyinin pürüzsüzlüğünü hissediyorsunuz, sonrasında yerine oturttuğunuzda tatmin edici bir çıtırtı geliyor.”

Reality Labs tetkik direktörü Sean Keller, duyum yaratmak amacıyla aniden çok minyatür motor kullanmak yerine, mikroakışkanlar kullandığını söylüyor. Bu da malzemenin sertliğini değiştirmede yardımcı oluyor.

Ancak fiziksel bir nesnenin yokluğuna karşın kendi algısal yeteneklerimizle fiziksel duyum oluşturmamız mümkün. UX tetkik bilim müdürü Sophie Kim beynimizin bu hususta olabildiğince iyi bulunduğunu belirtiyor: “Doğal olarak, yalnızca biraz dokunsal sinyal, birkaç görsel uyarıcı ve bir işitsel sinyal dokunuşu birleştirmek, beyni elimizde aslında bir nesne bulunduğuna ikna etmek amacıyla yeterli olabilir.”

Metaverse amacıyla tasarlanan eldivenleri Mark Zuckerberg de kendi Instagram profilinde paylaşarak şu satırlara yer verdi: “Meta’nın Reality Labs ekibi, Metaverse’de gerçekçi bir dokunma hissi yaratmak amacıyla dokunsal eldivenler üstünde çalışıyor. Bir gün sanal nesnelere dokunduğunuzda doku ve baskı hissedebileceksiniz.”

250 MİLYON KİŞİ KULLANIYOR

Teams ekibinin başındaki isim olan Jared Spataro, Financial Times’a yaptığı açıklamada, “Dünya çapında 250 milyon birey Teams kullanıyor. Avatarların sunumu, metaverse elementlerinin gerçek bulunduğunu gösteriyor” dedi.

METAVERSE DÜNYASININ ALFABESİ

Metaverse dünyasının kendisine has ögeleri bulunuyor. Bunların bazılarına bir süredir aşinayız.

Bu terimlerden bazıları birbirinin yerine de kullanılıyor. Bazı tecrübeler gerçekliğin detaylı versiyonlarını karıştırır; örneğin, Horizon Workrooms, sanal bir toplantıya katılmak amacıyla bir Oculus Quest 2 kulaklığı gerektirir, fakat iş arkadaşları video konferans yolu ile da katılabilir.

Artırılmış gerçeklik: Bu teknoloji, gerçek dünyayı baz alır ve pc yönünden oluşturulan görüntüler de ekler. Perakendeciler bunu, yeni bir kanepenin bir müşterinin oturma odasında nasıl görüneceğini göstermek amacıyla kullanır.

Meatspace: Siber uzayın ya da sanal ortamın tersine fiziksel dünya.

Mixed reality: Karma gerçeklik, gerçek nesneler gibi görünen ve hareket eden sanal nesnelerin eklenmesiyle gerçek dünyanın bir görünümünü tanımlar. Kullanıcılar hem sanal nesnelerle hem de gerçek nesnelerle etkileşime girebilir.

Multiverse: Çoklu evrenin genel tanımında genelde birbirinden bağımsız olarak çalışan çoksı değişik evrene atıfta bulunulur. Teknoloji/internet/sosyal medya bağlamında bu, Facebook, Minecraft, Instagram, Twitch, Roblox, Fortnite, Discord ve insanların sosyalleştiği, oyun oynadığı, alış veriş yaptığı diğer bütün sanal sosyal medya ve oyun yerleri. Teoride, metaverse bütün bu çoklu evrenleri tek bir yerde toplayabilir.

Virtual reality: Sanal gerçeklik, kulaklık gerektiren sürükleyici bir tecrübedir. Kullanıcıları değişik dünyalara götüren sanal gerçeklik oyunları ve gerçek evrende geçtiğimiz eğitimler bulunuyor.

Okuyucu Yorumları

0 Yorum