WhatsApp
Yükleniyor...

Dijital Lisans Nedir ve çeşitleri nelerdir ?

Yazılarımız ve Makalelerimiz.

Anasayfa Blog Dijital Lisans Nedir ve çeşitleri nelerdir ?
23 Mart 2022, 22:45 0 Yorum 794 Okuma

Dijital Ürün Anahtarı

Dijital ürün anahtarı (Windows 10 Sürüm 1511'de dijital yetkilendirme olarak adlandırılır), Windows 10'da ürün anahtarı girmenizi gerektirmeyen bir aktifleştirme yöntemidir. Ürün anahtarı, Windows'u aktifleştirmek amacıyla sarfedilen 25 karakterlik bir koddur.

Dijital Windows Lisansı almak istiyorsanız lütfen burayı tıklayın. Diğer lisanslarımız için ise buraya göz atabilrisiniz.

Windows lisans çeşitleri 3'e ayrılır;

OEM sürüm
Retail sürüm
Yükseltme sürümü

OEM sürüm: OEM (Original equipment manufacturer) sürüm, bilgisayar ile birlikte ön yüklenmiş olarak gelen sürümdür. Aynı vakitte en süregelen ve en ucuz sürüm budur.
Retail sürüm: Bir satış kanalından kutulu ya da indirme yolu ile yalnızca işletim sistemini satın aldığınız sürümdür. En pahalı ancak bunun yanısıra en geniş desteğe sahip ve kullanım koşulları en elastik olan sürümdür.

Yükseltme sürümü: Bu sürüm, şayet elinizde Retail ya da OEM lisans ile kullandığınız bir eski Windows sürümü varsa bir üst işletim sistemine arttırmak amacıyla sarfedilen sürümdür. Windows 7 amacıyla konuşursak; Windows 2000, XP ya da Vista versiyonlarınden birine sahipseniz Windows 7'ye geçmek amacıyla bir yükseltme sürümü satın alabilirsiniz. Windows 2000, XP ve Vista RTM'de bu yükseltme sürümünü kullanamak amacıyla eski işletim sisteminin üstüne yüklemeniz gerekirken, Windows Vista SP1 ya da SP2 versiyonuna sahipseniz hiçbir ayarınız ve şahsi dosyalarınız değişmeden direk yükseltme yapabilirsiniz.

Bunlar yalnızca lisans çeşitleridir. Yoksa Windows içeriği yönünden arallarında hiçbir fark yoktur. Başka bir söyleyişle; örneğin, OEM Windows 7 Home Premium ile Retail Windows 7 Home Premium arasında içerik ve fonksiyon yönünden hiçbir fark yoktur.

Evrensel Lisans Koşulları

Windows'u kullanmaya başladığınız anda Microsoft'un lisans koşullarını kabul etmiş olursunuz.
Satılan ve sizin satın aldığınız şey Windows değil, lisansıdır. (Buna göre versiyonunuza ideal rastgele bir Windows DVD'si ile format atabilir sonrasında kendi lisans anahtarınız ile etkinleştirebilirsiniz) Sözleşme size yalnızca lisansladığınız Windows sürümü içersinde tespit edilen özellikleri kullanımınızla alakalı birtakım haklar vermektedir.Tüm başka haklar yapımcı ya da yükleyici ve Microsoft yönünden gizli tutulur.

Windows 7, Windows Live hizmetlerini içermez. Windows Live hizmetleri, Microsoft yönünden ayrı bir sözleşme kapsamında sunulur.

Elinizdeki lisans ile; Lisansına sahip olduğunuz işletim düzeneğinin önceki sürümünü, izin verdiği dillerdeki değişik bir sürümünü yada değişik bir platformdaki sürümünü (örneğin, 32 bit ya da 64 bit) elinizdeki sürümün yerine kullanabilirsiniz. Yani aldığınız bilgisayar ile birlikte yüklü olarak gelen örneğin, 32 bit Windows 7 Home Premium'un yerine isterseniz 64 bit Windows 7 Home Premium ya da 32/64 Bit Windows Vista Home Premium yükleyebilirsiniz. Fakat aynı vakitte değil. Örneğin, Dual Boot olarak kuramazsınız.
Elinizdeki lisans anahtarı tabii ki başka bir versiyon amacıyla geçerli değildir. (örneğin, Home Premium lisansı ile Ultimate etkinleştiremezsiniz. Bu Şahin parası verip "Mercedes alamaz mıyım?" diye sormaya benziyor, komik olmayın!)
Microsoft'un Windows amacıyla lisanslama modeli "Bilgisayar başına 1 kopya" dır. Bu hiçbir şartta değiştirilemez! (Retail Aile Versiyonu hariç)

OEM Lisans Koşulları

Windows lisansı, Windows'un fabrikada yüklendiği bilgisayara kalıcı olarak atanır. Bu bilgisayar, "Lisanslı Bilgisayar" olarak geçer. Başka bir söyleyişle OEM lisans zimmetlendiği bilgisayarla birlikte yaşar ve onunla birlikte ölür. Hiçbir koşulda başka bir bilgisayarda kullanılamaz.

"Lisanslı Bilgisayar"da Majör parça değişimleri yapamazsınız. Eğer örneğin, bozukluk nedeni ile anakart değişimi gibi bir hadise yüzünden Windows'u etkinleştiremezseniz telefon ile etkinleştirmeyi deneyin. Bu da olmazsa durumunuzu Microsoft Türkiye'ye dürüst ve açık bir şekilde bildirin.
OEM lisanslı Windows'u "Lisanslı Bilgisayar" üstünde bir seferde en çok iki işlemci üstünde kullanabilirsiniz. Yazılımı başka bir bilgisayarda kullanamazsınız.

Windows'u "Lisanslı Bilgisayar" üstünde "aynı anda" yalnızca bir şahıs kullanabilir. (Kullanıcı hesapları ile karıştırmayın.)
Uzaktan Yardım kullanarak bir oturumu paylaşmak üzere lisanslı bilgisayara yüklenmiş Windows'a başka bir bilgisayardan erişebilir ve bu programı uzaktan kullanabilirsiniz. "Oturum" Windows ile, direkt olarak olarak, giriş, çıkış ve görüntüleme etraf birimlerinin rastgele bir birleşimini kullanarak iletişim kurabilme manasına gelir.

32 bit ve 64 bit gibi aniden yüksek sürüm içersinden bir seferde yalnızca bir sürüm kullanabilirsiniz. Üretici ya da programı yükleyen taraf, dil versiyonları arasında bir kerelik seçim yapma alternatifi sunarsa yalnızca belirlediğiniz dil sürümünü kullanabilirsiniz.
Windows oturumunuzu en çok 5 harici ekranda görüntüleyebilirsiniz.

Yazılımın tek bir yedek kopyasını oluşturabilirsiniz. Bunu yalnızca programı lisanslı bilgisayara tekrar kurmak amacıyla kullanabilirsiniz.
Windows, belirli bir coğrafi bölümde etkinleştirilebileceğini gösteren bir işaret taşıyorsa, bu Windows'u yalnızca program ya da bilgisayar ambalajında belirti edilen coğrafi bölümde etkinleştirmenize izin verileceği manasına gelir. Windows'u, söz hususu bölge dışında etkinleştiremezsiniz. Coğrafi sınırlamalarla alakalı daha çok bulguyu buradan alabilirsiniz.

Retail ve Yükseltme Sürümü Kullanım Koşulları

Yükseltme sürümünü kullandığınız taktirdeki önceki sürümünün lisansı geçersiz duruma gelir. Örneğin, Vista'dan Windows 7'ye yükseltme yaptığınızda Vista lisansınız iptal olur.

Bu lisans tiplerinde OEM lisansın aksine, bilgisayarınız üstünde istediğiniz gibi ve istediğiniz kadar parça değişimi yapabilirsiniz.
Bu lisans tiplerinde Windows'u aynı anda olmamak kaydı ile istediğiniz kadar değişik bilgisayara yükleyebilirsiniz.
Elinizdeki Windows DVD'sinin bir adet kopyasını oluşturabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları

0 Yorum